Hüsamettin Koçan

1946 yılında Bayburt’ta doğdu. 1970 yılında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. 1975 yılında, mezun olduğu okulda asistan olarak göreve başladı. Akademik hayatının erken dönemlerinden itibaren halk resimleri üzerine araştırmalar yaptı ve 1980 yılında “Türk Halk Resimleri” konulu araştırmasını tamamladı.

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yaptı ve 1997-2005 yılları arasında fakültenin dekanlığını üstlendi.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin (UNESCO-AIAP Türkiye Ulusal Komitesi) kurucuları arasında yer aldı ve 1990 - 1995 yılları arasında Derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendi. Bu sürede sanatçı hakları, kamusal alanda sanat, sanatın yaygınlaşması konularında etkinliklere öncülük etti ve çok sayıda yayının üretiminde katkıda bulundu. 1991’de İstanbul Sanat Fuarı’nı ve 1993’te Genç Etkinliği kurdu. “Sanat Tır” ve Sanat Çadır” gibi projelerle sanatı merkezin dışına taşıma çalışmalarını gerçekleştirdi.

Avusturya Salzburg Şehir Onur Ödülü, Dakka’da Asya Sanat Bienali Resim Büyük Ödülü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Onur Ödülü’nün içinde yer aldığı toplam 35 ödüle sahip.

2005 yılında kurduğu vakıfla, 2010 Temmuz ayında Baksı Müzesi’ne hayat verdi. Baksı Müzesi 2014 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Yılın Müzesi Ödülü’nü ve 2017’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Yılın Kurum Ödülü”nü aldı.

Anadolu’nun Görsel Tarihi Fasikül 2 Osmanlı (1994 , Yıldız Sarayı Silahhane Binası) Anadolu’nun Görsel Tarihi Fasikül 3 Selçuklu (1995 Alanya Tersanesi), Tuz Tadı (2007, Çankırı Tuz Madeni), 41 Adım ( 2013, İş Sanat) Ayağımdaki Diken (2017, Baksı Müzesi), Geleneğin Şifreleri-Geleceğin Şifreleri (Kazlıçeşme Sanat 2022) sergilerinin aralarında 45 kişisel sergi açtı ve çok sayıda ulusal ve uluslararası grup sergisine katıldı.

“Bir Dağda Mucize Yaratan Ressam”, “Koçan-Uzak Mekan” başta olmak üzere hakkında yayımlaşmış çok sayıda kitap ve katalog bulunmaktadır.

Baksı Kültür Sanat Vakfı aracılığıyla 10 yıldır yetenekli çocukları destekleme projesi kapsamında Bayburt, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Trabzon ve Rize illerinde burslar veriliyor. Kadın istihdamı konusunda çeşitli uzmanlık programları düzenleniyor ve kadın istihdamı için Bayburt Kale Ardı bölgesinde uluslararası ödüllü bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalar yapılıyor. Anadolu kültür birikimlerini desteklemek, Anadolu potansiyeline ve kültür potansiyeline katkıda bulunmak amaçlı 3 yıldır Anadolu ödülleri veriliyor. Müze binasına ek olarak inşa edilen konukevi nedeniyle kültür turizmine katkı üretiliyor, yerel birikimlerin araştırılması için müzik, geleneksel kültür, dokuma alanlarında yayınlar gerçekleştiriliyor, programlar düzenleniyor. Güncel konularla ilgili Baksı’da gerçekleştirilen projeler ile; İstanbul’da ve dünyanın çeşitli bölgelerinde sergiler ve katılımlar organize ediliyor.

Ayrıca Vakıf olarak bugüne kadar 20 dolayında kitap ve katalog da yayınlandı.