Doğuş Grubu’nun kültür-sanat alanındaki başlıca sosyal yatırımı olan Sanata Bi Yer platformu sanatçılarından İrem Karagöz Terzi’nin insan zihnini mercek altına alarak hayata geçirdiği Loop, SpaceX ve Olasılık Algoritması isimli dijital video eserleri Galataport İstanbul’daki Doğuş Otomotiv Plus Deneyim Merkezi’nde sergilendi. Sergi kapsamında genç sanatçı ile eserlerine, deneyimine ve sanata yaklaşımı gibi konulara dair, keyifli bir sohbet gerçekleşti.
Genç bir sanatçı olarak, en çok zorlandığın, «keşke farklı olsaydı» dediğin veya en çok yol gösterilmeye ihtiyaç duyduğun konular nelerdi? Sanata Bi Yer ailesi olarak, genç sanatçılara destek olabileceğini düşündüğün ve en çok görmek isteyeceğin uygulama ne olurdu?·• Bence ülkemizde genç sanatçının en önemli sorunlarından biri sosyal medya platformları ile sınırlı kalması, global izleyici ile buluşamaması. Onların üretim enerjisini global toplumla buluşturacak yeni kanallar açmaya, var olanları genişletmeye önem verilmelidir. Sanatçıya yapılabilecek en önemli destek eserlerini ulaştıracağı kitleleri genişletmektir. Bunun yanı sıra İstanbul’da geleneksel hale gelen Contemporary Istanbul ve Artweeks gibi sanat etkinliklerine bir galeriye ya da insiyatiflere bağlı değilse genç sanatçıların katılımı pek de mümkün olmuyor. Sanata BiYer ailesi olarak bu etkinliklerde platform öğrencilerine bir alan verilebilir bu şekilde daha geniş kitlelere ulaşmalarına destek verilebilir.
GLOBAL DÜNYADA YER EDİNMEK SANATÇILAR İÇİN ÇOK ZOR’’‘‘BİR GALERİYE YA DA KURULUŞA BAĞLI DEĞİLSENİZ YA DA BİR KÜRATÖRÜNÜZ YOKSA
Tuval üzerine çalışmalarına hem Sanata Bi Yer sergilerinden hem de Based İstanbul, DYO Resim Ödülleri Sergisi gibi farklı sergilemelerden aşinayız. Dijital sanat ve video gibi medyumlarda sanatını icra etme deneyimin hakkında bahseder misin? Kullanılan araçlardan birkaç adım ileri gidecek olursak, bir sanatçı olarak senin mesajını aktarmak için iki medyum arasındaki en büyük fark nedir?·• Tuval üzerine yapılan çalışmaların sanat tarihindeki önemini elbette yok sayamayız. Ancak bu işleri özellikle genç sanatçılar her zaman sanat izleyicisi ile bir araya getirme konusunda imkan bulamıyor. Hayatımızın içerisinde yer alan ekranlar, telefonlar sayesinde dijital sanatın günümüzdeki gelişim süreci ile sanatçılar fiziksel ve mekânsal koşullara bağlı kalmadan izleyici ile bir araya gelebiliyor. Geleneksel sanatlar gibi dijital sanatın da kendi içinde somut yaratıcılık çalışmaları vardır. Geleneksel sanattan farklı araçlarla yapılmıştır. Ancak sanat, onu ortaya koymak için kullanılan araçlar arasında ayrım yapmaz. Bilimin açıklayıcılığı ve sanatın ifade ediciliğine sahip dijital sanat sanatçılara yeni kapılar ve farklı algılar açmaya devam ediyor.
‘‘BİR GALERİYE YA DA KURULUŞA BAĞLI DEĞİLSENİZ YA DA BİR KÜRATÖRÜNÜZ YOKSA GLOBAL DÜNYADA YER EDİNMEK SANATÇILAR İÇİN ÇOK ZOR’’
Son zamanlardaki yükselişine Sanata Bi Yer’in katkısı oldu diyebilir misin? Han Spaces iş birliğinde gerçekleşen Doğa Nerede sergimizin senin üzerinde bıraktığı etki neydi? Doğuş Otomotiv Plus Galataport Deneyim Merkezi serginden ve belki de alışıla gelmişin dışında bir iş birliğinden, beklentilerin nelerdir?·• Doğa Nerede sergisi ile sanat hayatım başladı diyebilirim. Profesyonel anlamda katılım sağladığım bu ilk sergi ile sanat izleyicisiyle bir araya gelerek çalışmalarımı sergi mekanından koleksiyonerimin evine taşıma imkanı buldum. Sergi süreci içerisinde gerçekleştirdiğimiz sanat sohbetleri sayesinde daha geniş kitlelere ulaşım sağladım. Sonrasında katıldığım diğer sergilerde ise doğa Nerede sergisinde tanıştığım galeri sahipleri, sanat eleştirmenleri, koleksiyonerler ile tekrar karşılaştığımda tanınırlık elde ettiğimi farkettim. Bu gelişmeler bende sanat üretim sürecimde motivasyon kaynağım oldu. Doğuş Otomotiv Plus Deneyim Merkezi’nde şuan devam eden sergim dijital işlerimi sergilediğim ilk yer aslında. Bu açıdan benim için çok özel ve ayrıcalıklı. Tuval üzerine çalışmalarımın yanı sıra video çalışmaları da üretiyorum ancak bu işlerimi sergileme imkanı bulamamıştım. Sanata Bi Yer sayesinde dijital sanat alanında bu sergi ile kariyerimde güzel bir başlangıç olacağına inanıyorum ve bu beni çok heyecanlandırıyor.
DOĞUŞ OTOMOTİV PLUS X İREM KARAGÖZ TERZİ SOHBETİ
Bildiğin üzere sanat doğduğu ve geliştiği döneminin izlerini en yoğun şekilde taşır. Güncel bir sanatçı olarak teknolojinin hayatımızın her alanında var olmasından ve ilerleme hızından etkilenmemek mümkün değil. Sen sanatında bu devrin izlerini, teknolojiyi ve toplumun teknoloji içerisinde var olma gerçeğini çok daha kavramsal ve sorgulayıcı bir yerden ele alıyorsun. Teknolojiye ve dijital dünyaya bu yaklaşımının, ilhamının kaynağı nedir?·• Günümüzde sanat anlayışı, teknolojinin hayatımızın merkezinde yer alması ile bu gelişmelere ayak uydurmak için değişikliklere uğradı. Çalışmalarımı oluştururken insan ve teknolojiyi nasıl bir araya getirebilirim, ikisi birbirine nasıl yaklaşabilir gibi soruların üzerine gidiyorum. Teknoloji artık telefon ve bilgisayar ile sınırlı değil kullandığımız kol saatlerinden arabalara ev eşyalarımıza kadar her şeyi doğru yapmak için aslında bize gereken süreyi kısaltıyor. Gelecek senaryosunu düşündüğümüzde ise bu gelişmelere ayak uyduramamak bizler için hiç kolay olmayacaktır. Bu yüzden insan ve teknolojinin birbirleri ile ilişkilendirilerek çalışmalar üretilmesi gerektiğine inanıyorum.
Sanata başlama ve sonrasında sanatçı olma deneyiminden bahsedebilir misin bize? Genç bir sanatçı ve ikinci üniversitesini okuyan bir öğrenci olarak bu kararındaki en büyük etkenler nelerdi?·• Kendimi bildim bileli sanat benim için en güçlü ifade biçimi oldu. Akademik eğitimimi plastik sanatlar üzerine tamamladım. Ancak farklı alanlarda yeni şeyler öğrenip deneyimleme konusunda her zaman merakım oldu. Üniversitede okurken resim bölümünde ikinci öğretimdim. Sabah saatlerim boş olduğunda grafik bölümünde animasyon derslerine katılım sağlıyordum. Şu an dijital anlamda üretilen işlerimin temelinde orada almış olduğum eğitim var. Bu çeşitlilik olduğum kişiyi besledikçe ürettiğim işlerde de özgünlük kazandırıyor. Şuanda da Medya ve İletişim bölümünde ikinci üniversitemi okuma amacım da plastik sanatlar üzerine aldığım sanat eğitimimi dijital dünya ile entegre bir şekilde kullanarak yeni üretim teknikleri geliştirmektir.